Entorn

Bunyola

Bunyola - Ca Na BaronsBunyola és serrana però ho és a la manera de Mallorca: amb vitalisme i tranquil·litat balear. Malgrat estar encara en els contraforts de la Tramuntana, als peus de la serra d’Alfàbia, els seus carrers no es vesteixen de freda pedra i verdet, sinó de façana beix, balcó de reixa pintada i verds arbres que es camuflen de groc sota els potents raigs del sol. Enmig d’aquest paisatge balear, és normal que Bunyola se senti molt mallorquina. Tant que, per exemple, a la meitat de les seves festes patronals, les de Sant Mateu, desafia l’entrada de la tardor amb una carrera de roba interior al llarg dels seus carrers, amb les muntanyes de la serra apuntant pels costats. És una celebració tan singular que en pocs anys s’ha convertit en un clàssic.

A Bunyola tampoc li falta pedigrí, i per donar fe aquí estan les seves restes de torres-talaiot, com Son Palou, S’Alqueria Blanca, o Coma-sema, amb les seves habitacions adossades. Però, sobretot, a aquest poble li agrada provar una mica de tot, i per això coqueteja també amb la muntanya, aportant alguns dels boscos més extensos de l’illa, com Sa Comuna, en les gairebé 800 hectàrees encara podem trobar restes de sitges i forns de calç, herència del seu passat com a font de recursos per al poble. D’aquest passat també li queda a Bunyola un altre testimoni imponent, en aquest cas al centre del poble: és l’església barroca de Sant Mateu, on es guarda un dels grans tresors del poble, la imatge de la Mare de Déu de la Neu , que porta vigilant el destí de Bunyola des del llunyà segle XV.

En Bunyola trobaràs tots els serveis necessaris per completar les teves vacances: Restaurants, botigues, bugaderies, complexos esportius,…

 

Ajuntament de Bunyola | ajbunyola.net

Guía Repsol | guiarepsol.com

Serra de Tramuntana

Serra Tramuntana - Ca Na BaronsLa Serra de Tramuntana està declarada Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural. És el reconeixement de la comunitat internacional a la simbiosi gairebé perfecta entre l’acció de l’ésser humà i la natura, realitzada durant segles, de la qual ha resultat una monumental obra humana en la qual es barregen cultura, tradicions, estètica, espiritualitat i identitat.

El paisatge cultural de la Serra és fruit de l’intercanvi de coneixements entre cultures, amb petites obres realitzades col·lectivament amb finalitat productiva, condicionades per les limitacions imposades pel medi físic. Limitacions superades a força de saviesa i de l’ús intel·ligent dels recursos, sense destruir el medi. I també és la recreació d’un territori a través de l’imaginari col·lectiu i de les obres d’artistes que han trobat en ell inspiració.
Va ser la Serra de Tramuntana la que va portar els primers turistes a Mallorca a principis del segle XX. Una atracció forjada per pioners com l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, enamorat de la Costa Nord, on va adquirir diverses finques situades entre Valldemossa i Deià.

El noble va edificar miradors, encara en peu, perquè els viatgers poguessin contemplar la magnitud d’aquesta part del litoral, la bellesa va enlluernar a la pròpia emperadriu Sissi.

HAvui, els paisatges, pobles i cales de la Serra constitueixen una destinació turística de primer ordre, i atrauen gent de tot el món que troben en aquest enclavament un ric patrimoni cultural, històric i gastronòmic.

 

Serra de Tramuntana | serradetramuntana.net

El Tren de Sóller

Tren de Soller - Ca Na BaronsEl Tren de Sóller és un tren de maquinària antiga de principis de segle que realitza el trajecte Palma de Mallorca, Bunyola i Sóller. A causa de la bellesa dels seus vagons i al trajecte tan especial que realitza se’l considera un tren turístic de gran encant.
Aquest tren posseeix diverses peculiaritats que el fan molt especial, però entre elles cal destacar, que és un ferrocarril de via estreta, d’ample de via de 914 mm (una iarda anglesa) molt poc comú en l’actualitat.

Segueixen utilitzant els vagons antics, de principis de segle, que són molt bonics i estan plens de detalls, necessitant un manteniment molt especial i artesanal.
La línia d’aquest ferrocarril es va inaugurar el 6 d’abril de 1912. La història ens explica que aquest ferrocarril es va construir gràcies a la contribució de la gent de Sóller, participant gairebé tots en ella, inclòs la gent més humil.
En el primer tram de trajecte el tren passa per la Serra d’Alfàbia per això el tren en tan sols set quilòmetres ha de superar una desnivell de 199 metres i un pendent de 23 mil·límetres, a més travessa fins a tretze túnels de diverses longituds que van des dels 33 metres fins als 2.876 metres. També sobrepassa diversos ponts i el viaducte “del zinc-ponts” o dels cinc ponts i molts revolts amb què gaudirem enormement.

 

Tren de Sóller | trendesoller.com

Esports i Oci

Descobreix els indrets amagats de Mallorca amb activitats esportives i d’oci per a totes les edats i nivells. Coves, espectaculars penya-segats, camins amagats, … sempre en grups reduïts per garantir la seguretat.

Per a tots els públics: coves amb entrada accessible a peu i fàcil recorregut, encara que sempre s’ha de prestar atenció al terra relliscós. Obligatori l’ús de botes de muntanya altes i roba còmoda.

Per aventurers amb ganes de descobrir: coves aquàtiques, on equipats amb un neoprè i una llum potent, descobriràs fantàstiques sales inundades i plenes d’estalactites. Diferents sorpreses t’esperen. No és necessari saber nedar. Obligatori l’ús de botes de muntanya i roba de bany.

Per a aquells aventurers que busquen més: coves on, amb un petit taller de ràpel o progressió vertical, seràs capaç de baixar a un avenc, no apte per a qualsevol, necessària certa forma física. Obligatori l’ús de botes de muntanya altes i roba còmoda.

Per a espeleòlegs iniciats o experimentats: cavitats on és necessari un coneixement previ de TPV (Tècniques de Progressió Vertical), per assolir una profunditat que requereix experiència

 

AVCAVING-MALLORCA | avcaving-mallorca.es